Un año de blog

Ζμπουφρρρρ! Μέσα σε καπνούς και θειάφια είδα μπροστά μου να εμφανίζεται ο Ρακάσα με υπόκρουση μουσική του οξαποδώ. Ολοζώντανος. «Τι θες ρε;» του είπα. Μου υπενθύμισε πως εορτάζουμε ένα χρόνο (σχεδόν) χωρίς μαλάκες (σχεδόν) κι εξαφανίστηκε.

Τι έμαθα αυτόν τον χρόνο;

Πρώτον, δεν κυκλοφορούνε τόσοι ανώμαλοι στον Ιστό όσοι νόμιζα στην αρχή. Ιδίως μέσα στην ελληνική μπλογκοκοινότητα κυκλοφορούν πολύ λίγοι (πλην όμως εκλεκτοί, ακούραστοι εργάτες της οιονεί κακοποίησης).

Δεύτερον, λίγοι θέλουνε και να ακούν, οι πιο πολλοί θέλουνε μόνο να μιλάνε.

Τρίτον, πολλές φορές μιλάνε και λένε ό,τι λένε για να γίνεται ψιλό λακριντί. Που καταντά λιγουλάκι αηδία, ενίοτε. Ιδίως όταν γίνεται νταβραντισμένα κι επιθετικά.

Τέταρτον, δυστυχώς το μπλογκάρισμα δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς.

Πέμπτον, η γενικότερη έλλειψη πνευματώδους πλάκας και χιούμορ από την οποία χειμάζεται η ελληνική κοινωνία δεν έχει (ακόμα) μολύνει τα μπλογκ με τη θανατερή μπόχα της σοβαροφάνειάς της.

Έκτον, μερικοί γράφουνε πάρα πολύ ωραία και το μπλογκ ως μέσο τους πάει γάντι. Αισθάνομαι τρελή ευφροσύνη να τους διαβάζω, κάθε νέο τους ποστ μ’ ενθουσιάζει. Είναι οι μικρούληδες Σαικσπηρέτοι του μπλογκαρίσματος: η γραφή τους και ορίζεται από το μέσο και το ορίζει. Αν δεν έχετε ήδη καταλάβει ποιους εννοώ, και θέλετε να μάθετε ντε και καλά, ε, ρωτήστε.

Έβδομον, ακόμα κι αυτοί που δε γράφουν πια και τόσο ωραία, μπορούν ωστόσο να σε φέρουν σε επαφή με θαυμαστά και θαυμάσια πράματα και να σε προβληματίσουν. Μπορείς να μάθεις από αυτούς. Λίγο είναι;

Ευχαριστώ που διαβάζετε και σχολιάζετε.

29 σκέψεις σχετικά με το “Un año de blog

 1. Χρόνια πολλά! Είδατε τι γρήγορα που πέρασε ένας χρόνος; Έχετε παρατηρήσει τελευταία τι σύντομα που περνάνε τα έτη, οι μήνες, οι εβδομάδες; Λοιπόν, αυτό γίνεται βάσει σχεδίου παρέκκλισης του άξονα της γης, που ξεκίνησε το 1948. Α, ξέχασα, εσείς εκεί δεν πιάνετε Κωνσταντινίδη… (όχι ότι εγώ πιάνω, στο Θέμο το'πιασα)

  Μου αρέσει!

 2. Καλοκαιριάτικο μελτέμι σού αναστατώνει τα μαλλιά.Το φόρεμά σου γοργοτρέμει καθώς στα χείλη σου η λαλιά.Και κάτι να μου πεις γυρεύεις κ ενώ το θέλεις δε μπορείς,μαζί δειλιάζεις και θαρρεύεις κι ασάλευτη μ αντιθωρείς.Την αναπνοή σου κόμπος πνίγει το γέλιο σβει σε ένα βυθό.Μα φως, της όψης σου, ξανοίγει το μαραμένο ως τώρα ανθό.Κ ενώ της μοίρας σου η ανέμηγυρνώντας δένει τη θηλιά,καλοκαιριάτικο μελτέμισου αναστατώνει τα μαλλιά…

  Μου αρέσει!

 3. Πρώτον, δεν κυκλοφορούνε τόσοι ανώμαλοι στον Ιστό όσοι νόμιζα στην αρχή.Φιλιά και ευχές!Ανώμαλος Μπατζανάκης.Eγώ πάλι νόμιζα ότι είσασταν χρόνια πρίν απο εμένα στην μπλογκόσφαιρα…Ιδίως όταν γίνεται νταβραντισμένα κι επιθετικά. πού νάξερα ό έρμος ότι θα μου βγαίνατε και πολά συναισθηματικοί;-)))

  Μου αρέσει!

 4. Λοιπόν, κάποιες δυσάρεστες υπενθυμίσεις και διευκρινίσεις:Όπως δεν θα έρθετε στο σπίτι μου φαινόπυγες και φαινοπυγίδες (και έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα: ρωτήστε όσους έχουν έρθει), έτσι δεν θα έρχεστε να κάνετε άσχετα σχόλια εδώ μέσα.Και άντε, να κάνετε άσχετα σχόλια. Όταν όμως αυτά τα ανώνυμα σχόλια αποτελούν — τάχα μου υποδόριο — επιδεικτικό κλείσιμο ματιού και επιδειξιακό και προστυχούτσικο πλατάγισμα γλώσσας που απευθύνονται σε τρίτους (σ' εμένα κάνετε ό,τι γουστάρετε, αλλά δε γουστάρετε), τότε τα αριστουργήματά σας διαγράφονται.Σέβομαι κι εκτιμώ τον ντουβρουτζά του καθενός, αν και κατώτερη θεότητα (είπαμε, το έχουμε καβαλημένο, αλλά όχι και Αχούρα Μάζντας). Εδώ όμως δεν έχω φόρουμ ντουβρουτζά, και μάλιστα προς τρίτους.Γκέγκε;Το ότι δεν βάζουμε φίλτρο σχολίων οφείλεται στο ότι παραείναι αυταρχικό για τα γούστα μας και στο ότι έχουμε και δουλειές. Όμως, επειδή έχω βιώσει τι σημαίνει να ταράζεσαι για σαρανταοχτάωρα επειδή κάποιος παπάρας χασομέρης έκλασε κάτι σχόλια στο μπλογκ σου για να περάσει η ώρα, δεν θα ανεχτώ αυτά για τα οποία μίλησα παραπάνω.Κατά τ' άλλα: μερσί για τις ευχές, σε όποια γλώσσα κι αν γίνονται τις αντιλαμβάνομαι. Τώρα τις περιμένω στα εβραϊκά, τα τούρκικα, τα μακεδονικά και τα πορτογαλέζικα.

  Μου αρέσει!

 5. Ωπα! Σχεδόν μαζί ξεκινήσαμε δηλαδή; Εγώ κλείνω ένα χρόνο σε τρεις εβδομάδεςΞαφνιάστηκα-για κάποιο λόγο ήμουν με την εντύπωση ότι το ιστολόγιο σου είναι πολύ πιο παλιό-λόγω της σοφίας των καταχωρήσεων μάλλον.:)Καλή συνέχεια!

  Μου αρέσει!

 6. Παρ’τα κι Αβδηριτ’κα τώρα :Ηταν που ‘ταν ο γκάρτζικλας στεγνός –μπουρανί ο καφές- , μας τελέφτησες με τα γραφόμενα..Μ’αρέσ’ που δεν είστε ναμκιορ’δες με τους μισκιν'δες στα βλογ(ς)και τους κυλάτε στα γκιρίζια , πατ-κιουτΚιπ γουόκιν’ ρε.. ( κουρκούλα απ’τη ντούμπα , βεβαίως )

  Μου αρέσει!

 7. Sraosha μου και Rakasha μου,Εχετε ένα από τα πιο αγαπημένα μου blogs. Πάντα τα ποστάκια σας, είναι για μένα μια αφορμή για σκέψη και τα παρόμοια ποστάκια, σεόλα τοα blogs, τα θεωρώ δώρο της ζωής αναπάντεχο. Δεν σας σχολιάζω συχνά, γιατί με καλύπτετε και γιατί μου φαίνεστε πιο έξυπνοι από μένα και πιο καλλιεργημένοι και δε θέλω να μπω εκτεθώ (να διατηρήσουμε κι ένα στυλ). Όμως σας παρακολουθώ σιωπηρά, και μου εύχομαι να μου δίνετε την ευκαιρία να το κάνω και στο μέλλον.Χρόνια μου πολλά σας λοιπόν.Να μου τα πολύνετε (του γνωστού ρήματος πολλαίνω = αυξάνομαι, αυγατεύω)Διευκρίνηση :(το μου της προσφωνήσεως, είναι συμπαθείας σημαντικό, μη με πάρετε από τα μούτρα, γιατί είστε και λίγο αυστηροί χρονιάρες μέρες).

  Μου αρέσει!

 8. Πιστεύω ότι είσαστε κάτι πολύ ωραίο αλλά δεν ξέρω γιατί το πιστεύω. Αυτό το οποίο κάνετε μοιάζει λίγο με το κοκτέιλ μπλάντυ μαίρη, όπου ο ένας από τους δύο είναι ο μπλάντυ και ο άλλος είναι το σέλινο. Πιστεύω πως είστε κάπως τρελούτσικοι γι’ αυτό σας μιλάω σε μια γλώσσα σαν αυτή που γράφετε εσείς για να καταλάβετε τι νιώθουμε όταν σας διαβάζουμε. Εγώ όποτε σας διαβάζω κάθομαι πέντε λεπτά ακίνητος και μετά πάω και τρώω ένα παγωτό βανίλια. Ύστερα κάνω πως κοιτάω από το παράθυρο. Αυτό το κάνω γιατί δεν έχω καταλάβει τίποτα και κάπως πρέπει να αντιδράσω. Μετά άμα καταλάβω τίποτα χαίρομαι τόσο πολύ που πάω να κοιμηθώ μήπως και το ονειρευτώ. Είμαι πολύ προβληματισμένος γιατί έχω αποκτήσει τη συνήθεια να διαβάζω κάτι που δεν καταλαβαίνω καθόλου και φοβάμαι μήπως αρχίσω να διαβάζω σφηνοειδή γραφή και δεν το θέλω γιατί μιλάει μόνο για το πόσα βόδια έχει στην αποθήκη ένας άρχοντας. Ένας φίλος μου που έχει ασχοληθεί με το θέμα μου λέει να μην ανησυχώ και ότι έτσι αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει την ποίηση. Εννοεί ότι το πρώτο στάδιο της απόλαυσης είναι νομίζεις ότι είσαι χαζός. Μετά όμως έρχεται η φώτιση και καταλαβαίνεις ότι πράγματι είσαι χαζός. Να μην μακρηγορώ, εύχομαι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε γιατί είναι πάρα πολύ ωφέλιμο για όλους αν και δεν ξέρω όπως είπα ούτε γιατί ωφελούμαστε ούτε γιατί σας λένε σρακάσα και ραόσα ούτε τι είναι η αντιμετάθεση.Χρόνια πολλά, ούτε τι είναι çok teşekkürler, canlarım ξέρω αλλά όπως είπα είναι πολύ ωφέλιμο.

  Μου αρέσει!

 9. @όλους τους επόμενους: çok teşekkürler, canlarım («πολλές ευχαριστίες, ψυχές μου», για να μην ξεχνάω και τις ρίζες μου, ο τουρκόσπορος).@thas: (ακόμα γελάω. «Έχετε τρελάνει κόσμο», σχολίασε το έτερον ήμισυ. Εδώ κολλάει και το 'skaζζmena' του δυστροπόππυγα)@rakasha: γράψε κανα δυο γραμμές. Αλλά βέβαια, δουλειά κι αν έχει ο διάολας…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s