Προτεραιότητες

Vietnam Monk
Ό,τι ξέρει ο καθένας
 
Ούτε στους ασκητισμούς πιστεύω, ούτε στην τάχα θεραπευτική δράση του πόνου και της δυστυχίας. Ο πόνος σε σκληραίνει και η δυστυχία σε αδειάζει. Ό,τι πολεμάς (αρρώστια, αδικία, στέρηση) απομυζά δυνάμεις, ικμάδα, χρόνο. Η αρρώστεια μαραίνει και σε μαθαίνει να ζεις μέσα στον φόβο. Η ίδια η στέρηση σε αποθηριώνει. Μόνον κάτι εκ του ασφαλούς πιετιστές μιλάνε για καθαρτήριες φωτιές του πόνου, της αυτομαστίγωσης και της στέρησης.
 
Ταυτόχρονα πιστεύω στην άσκηση και γνωρίζω από πρώτο χέρι την παιδευτική αξία της σκληραγωγίας: δε χρειάζεται να τα έχουμε όλα στο πιάτο και, αν πρέπει, δε χρειάζεται να γεμίζει το πιάτο μονομιάς. Η θητεία στη χειρωναξία καλλιεργεί την πνευματικότητα, η χειρωνακτική εργασία μάς κρατάει ανθρώπους και μας πλάθει ανθρώπους. Άραγε αυτή η λεπτή διάκριση γίνεται διακριτή; ή έχουμε εθιστεί στα χονδροειδή δίπολα;
 
Τα λέω αυτά γιατί διάβαζα για τον Τσαγανέα τις προάλλες, μια φιγούρα που από παιδί τον είχα κάπως ταυτίσει με τον παππού μου, τον άλλο μου πατέρα, τον αρχοντάνθρωπο με το ρεπούμπλικο και το παλτό. Διάβαζα λοιπόν για τον Τσαγανέα εδώ:
 
Ο Χρήστος Τσαγανέας γεννήθηκε το 1906 στη Βράιλα της Ρουμανίας και καταγόταν από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια. Όταν αποφοίτησε από το ελληνικό γυμνάσιο της γενέτειράς του, οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για ακαδημαϊκές σπουδές. […] Σύμφωνα με το finosfilm.com, η «αφορμή» για να εγκαταλείψει τις σπουδές του, ήρθε όταν γνώρισε την ηθοποιό Νίτσα Βιτσώρη. Ο Τσαγανέας ερωτεύτηκε την κατά εφτά χρόνια μεγαλύτερή του κοπέλα και για χάρη της άφησε τη σχολή του και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο. Αργότερα, όταν πια η Βιτσώρη χώρισε από τον πρώτο της σύζυγο, ο Τσαγανέας όχι μόνο την παντρεύτηκε, αλλά γράφτηκε και στην επαγγελματική σχολή θεάτρου για να πάρει σωστές βάσεις και πτυχίο υποκριτικής. Για την επαγγελματική του επιλογή ήρθε σε ρήξη με τους γονείς του. Η χρηματοδότηση τους κόπηκε και μέχρι να αρχίσει να βγάζει χρήματα από το επάγγελμά του, αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Για αρκετό καιρό ζούσε σε ένα πλοιάριο στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αναγκάστηκε να λάβει μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων (μπουλουκιών) που εκείνη την εποχή, ήταν υποτιμημένα. Παρά την καταγωγή του, ο Τσαγανέας συντάχτηκε με η φτωχολογιά και κατά τη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ καλλιτεχνών…
Αυτά χωρίς σχόλια για το τσαγανό των πνευματικών ανθρώπων, για το τι μετράει στη ζωή, για το gran rifiuto και τα αντίθετά του  κτλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s