«Θέλουνε να καταργήσουν τον Σαίξπηρ…»

Zoltar
«… και να τον αντικαταστήσουνε με μαύρους, γυναίκες και αδερφές.»
«Θέλουν να μας πάρουν την Ιστορία μας.»

«Μας λογοκρίνουν.»

«Εχθρεύονται τη σάτιρα και τον χαβαλέ.»
«Θα μας φυλακίζουν επειδή λέμε ‘καύλα’ και ‘μουνάρα μου’.»
*
Ας πούμε ότι υπάρχουν οι από πάνω κι ας συμπεριλάβουμε σε αυτούς όλους εμάς που έχουμε προνόμια, πολλά ή λιγότερα. Αρκεί να βρισκόμαστε ένα-δυο σκαλιά ψηλότερα σε κάποια ιεραρχία. Τα προνόμια περιλαμβάνουν να είσαι λευκός, στρέιτ, άντρας, εύπορος, αλλά και μη-άστεγος, χριστιανός, γονέας, μέλος του (όποιου) Κόμματος, απόφοιτος καλού σχολείου, πολίτης της ΕΕ, από σόι, μη-άνεργος κι ένα σωρό άλλες ιδιότητες που συνήθως δεν διακρίνουμε. Εξαρτάται από τον τόπο και από τον χρόνο και από την κοινωνία.
Υπάρχουνε βεβαίως και οι από κάτω. Ενίοτε αρκεί να μην είσαι προνομιούχος σε ένα πράγμα για να χαντακωθείς και τότε ξαφνικά διακρίνεις το προνόμιο του άλλου, ως προς το οποίο είσαι κι εσύ στους από κάτω.
Κάθε φορά που οι από κάτω διαμαρτύρονται για τους μηχανισμούς με τους οποίους οι από πάνω τούς ετεροκαθορίζουν ή που οι από κάτω διαμαρτύρονται για όψεις της γλωσσικής ηγεμονίας των από πάνω, οι από πάνω αντιδρούν. Οι από πάνω, συνήθως υπό το κράτος ηθικού πανικού, τσιρίζουν ότι οι από κάτω πάνε να τους φιμώσουν, να τους κόψουν τη χαρά, να τους αναθεωρήσουν τα όσια κι ιερά τους κτλ. Επιπλέον, οι από πάνω κατηγορούν τους από κάτω ότι όλα αυτά τα αποπειρώνται με τρόπο κακόγουστο.
Οι από πάνω λησμονούν ότι η λογοκρισία, η προπαγάνδα και η κάθε διαστρέβλωση είναι σπορ στο οποίο οι ίδιοι ανέκαθεν επιδίδονται. Έστω και σε εκείνη τη μοναδική (ίσως) παράμετρο που τους καθιστά προνομιούχους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s