Δικαιώματα

11856515_935719226466994_7571193392090432858_o

Οι πολέμιοι της δουλείας δυναμίτιζαν την κοινωνική τάξη και την κοινωνική ειρήνη, ενώ στις ΗΠΑ παρέσυραν τον καημένο τον Λίνκολν σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι σουφραζέτες έκαναν τρομοκρατικές ενέργειες και έτρωγαν ξύλο, πολύ ξύλο· κάποιες σκοτώθηκαν.

Οι αμερικανοί μαύροι αγωνιστές, ειρηνικοί και μη, δολοφονήθηκαν ή κυνηγήθηκαν από το αμερικανικό κράτος.

Το Stonewall το ξεκίνησαν τρανς γυναίκες και γκέι άντρες που έριξαν πέτρες για μια φορά επειδή σιχάθηκαν τη ρουτίνα της βίας και τη διαπόμπευσης.

Κανένα δημοκρατικό πλαίσιο δεν εγγυάται ότι θα μας αποδοθούν τα δικαιώματά μας ήσυχα, ειρηνικά, και χάρη στην καλή θέληση της κοινωνίας ή στη συνταγματική φιλευσπλαγχνία.

Τα δικαιώματά μας θα ξεκινούν πάντοτε σαν κάτι που οι αντιδραστικοί θα αποκαλούν αναρχία, ανωμαλία, αναταραχή ή καινοφανείς ιδέες μιας χούφτας φανατικών.

Στην αρχή λοιπόν τα δικαιώματά μας θα γίνονται πάντοτε αντιληπτά ως καινοφανή, αφύσικα, «υπερβολές» ή ως ακρότητες ενώ στην πραγματικότητα θα αφορούν την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας, όσα δηλαδή το χρήμα και η τάξη αγοράζουν εύκολα.

Όλα αυτά βεβαίως μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας και να θεωρούνται αυτονόητα ώστε δικαίως να μπορούμε να πανηγυρίζουμε για αυτά, να τιμούμε επετείους και να γυρίζουμε συγκινητικές ταινίες.

Μετά βεβαίως βρίσκεται ο πιο δύσκολος αγώνας: η εφαρμογή στην καθημερινή πράξη των δικαιωμάτων μας και η προάσπισή τους. Και, λυπάμαι που πρέπει να το πω το προφανές, ούτε αυτές τις εγγυάται το δημοκρατικό πλαίσιο ήσυχα, ειρηνικά και συντεταγμένα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s