Καθαρίζοντας τα Εξάρχεια;

68856768_10218045042351925_896394953536569344_n

Κυβέρνηση, προεκλογικώς: «Θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια»

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει χτες Δευτέρα 26 Αυγούστου μεγάλο μπλόκο στα Εξάρχεια, κατεβάζει διμοιρίες και τελικά μαζεύει οικογένειες από δύο καταλήψεις. Μετά οι καταλήψεις βανδαλίζονται για να φαίνεται στα κανάλια ότι οι πρόσφυγες ζούσαν «σε άθλιες συνθήκες».

Προβάλλεται κατόπιν το θέμα στα Μέσα με καμάρι, ενώ η φιλελεύθερη πτέρυγα της καθεστωτικής σκέψης επιχαίρει γιατί οι πρόσφυγες παραδίδονται στις στοργικές και υπεύθυνες αγκάλες του κράτους (με τη Μόρια ένα γκέτο… και σκέψεις να επιστρέψουμε σε κλειστά στρατόπεδα προσφύγων όπως η Αμυγδαλέζα).

Ταυτόχρονα, κάποιοι πιστοί του Κούλη (κουλιανοί ή κουλίτες ή κουλόπιστοι), σε πλήρη διάσταση με τον χαρακτήρα και τον χρονο της επιχείρησης, διαμαρτύρονται: «Ποιος σας είπε ότι οι εκκενώσεις των καταλήψεων ήταν στο πλαίσιο του ξεβρωμίσματος των Εξαρχείων;»

Αυτά ενώ θλιβερός μπατσάκος λέει στον αέρα: «Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. είναι νέας τεχνολογίας αθόρυβη ηλεκτρική σκούπα που θα μαζέψει τα σκουπίδια.» Ακροδεξιοί νοικοκυραίοι, που έχουν υποστεί επί δεκαετίες πλύση εγκεφάλου με τρομολαγνικά δελτία ειδήσεων, επιχαίρουν.

Στο μεταξύ, κάποιοι εντελώς αριστεροί και άσπιλα μαρξισταί επιλέγουν τη συγκυρία για να μας υπενθυμίσουν ότι «Καταλήψεις έσπαγε και ο ΣΥΡΙΖΑ» ― κάτι που πάντως όλοι πλην των Συριζαίων κράζαμε αρκούντως τότε.

Οι Συριζαίοι απαντούν: «Ναι, αλλά δεν σπάγαμε καταλήψεις στο πλαίσιο εκκαθάρισης των Εξαρχείων»  ― άρα όλα κομπλέ, ξέρω γω: αρκεί να μην «είμαστε σαν κι αυτούς», όπως ο φαρισαίος της παραβολής

Δείτε λοιπόν πώς:

 • Το μάζεμα γυναικοπαίδων από καταλήψεις προβάλλεται ως νοικοκύρεμα και καθάρισμα της Πλατείας Εξαρχείων (στην οποία εξακολουθούν να αλωνίζουν κανονικά οι συμμορίες), κανονικοποιώντας ένα από τα πιο βασικά προ-φασιστικά αντανακλαστικά.
 • Χάρη στις θεολογίζουσες τάσεις των αριστερών, και στις κουτοπόνηρες στεψοδικίες των δεξιών, και την υποκρισία όλων, η συζήτηση για το θέμα εκτρέπεται προς  κατευθλυνσεις είτε ατελέσφορες είτε επικίνδυνες.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καθαρίζοντας τα Εξάρχεια;

 1. Αυτή είναι η αποψινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας:

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞAΡΧΕΙΑ

  Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στην Αθήνα, στην περιοχή των Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου, και η οποία κατέληξε στην έξωση 144 προσφύγων και μεταναστών/ριών που βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας, συμπεριλαμβανομένων 35 ανηλίκων. Σύμφωνα με αναφορές, εκτελούνται διαδικασίες επιστροφής έναντι 10 ατόμων που διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης.

  Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στη μεταφορά των 134 ανθρώπων που πλήττονται από τις εξώσεις σε υπάρχοντες επίσημους χώρους φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είναι υπερπλήρεις και με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο εκτέλεσης των εξώσεων αυτών, καθώς, όπως φαίνεται, έγιναν χωρίς κατάλληλη προειδοποίηση και διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται, αλλά και για τις επιπτώσεις τους, καθώς θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση των ανθρώπων που υφίστανται την έξωση ακόμα πιο ευάλωτη. Επίσης, εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας, η επιχείρηση αυτή είχε, πιθανότατα, τραυματικές συνέπειες σε όσους και όσες ενεπλάκησαν, πολλοί/ες από τους οποίους/ες – όπως οι ανήλικοι/ες – βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση.

  Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων εξώσεων σε καταλήψεις στα Εξάρχεια, τον Απρίλιο του 2019, και πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο της γενικευμένης κρίσης του συστήματος φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Τον Μάρτιο 2019, το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση της παροχής στέγης και κοινωνικής υποστήριξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε σοβαρές δυσκολίες. Τον Ιούνιο 2019, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ελληνικές αρχές, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

  Οι εξώσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών/ριών στα ελληνικά νησιά αγγίζει ένα δραματικό ρεκόρ, με 24.000 άτομα στα νησιά και απότομη αύξηση των αφίξεων από τη θάλασσα. Καθώς η κατάσταση στα νησιά φτάνει σε οριακό σημείο και η δυνατότητα φιλοξενίας και υποστήριξης στην ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προσφερθεί κατάλληλη στέγαση στα άτομα που πλήττονται από τις εξώσεις, και θα τους παρασχεθεί η βοήθεια που απαιτεί η κατάστασή τους.

  Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ανήλικοι/ες δεν θα υποστούν περιττές δυσκολίες και ότι θα τους παρασχεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε εξατομικευμένη περίπτωση θα αντιμετωπιστεί σε συμφωνία με τον νόμο, ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και μέτρα κοινωνικής ένταξης, και ότι σε κάθε περίπτωση, θα προστατευτούν από την επιστροφή σε συνθήκες κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει πιθανά σχέδια μεταφοράς ανθρώπων σε υπερπλήρεις καταυλισμούς (συμπεριλαμβανομένων των hotspot στα νησιά), που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανίκανα να προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες ζωής ή να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών/ριών.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s