Hell as…

Προς τη δόξα

Το υπέροχο Deutschland των έτσι κι έτσι Rammstein συνοψίζει και συμφύρει επεισόδια είκοσι αιώνων γερμανικής ιστορίας από τη μάχη στον Τευτοβούργιο Δρυμό μέχρι σήμερα με μια κοινή θεματική: η γερμανική ιστορία ως ανθρωποφαγία και στυγερότητα. Στο βίντεο πρωταγωνιστεί η Germania, η οποία στο τέλος στέλνεται σε τροχιά γύρω από τη γη μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο σαν της Χιονάτης.

Πώς θα συνοψίζαμε τριαντατόσους αιώνες ελληνικής ιστορίας; Ποια επεισόδιά της θα διαλέγαμε; Πώς θα ξαναεγγράφαμε τη θριαμβική παρέλαση της Τελετής Έναρξης του 2004, μιλώντας όμως για τον δόλο της ελληνικότητας και τη φρίκη της ελληνικής συνέχειας;

Έχω κάποιες προτάσεις:

Μια σκηνή στάνταρ θηριωδίας από τη Διομήδους Αριστεία στην Ιλιάδα, ίσως εκείνη με το δόρυ που τρυπάει το λαρύγγι κάποιου Τρώα, του κόβει τη γλώσσα με την αιχμή να αναδύεται στη βάση του κρανίου του. Η άλωση της Τροίας.

Πελοποννησιακός πόλεμος: η σφαγή των Μηλίων, επειδή δεν συμμορφώθηκαν, τα Σικελικά λατομεία με ζουμ σε κομμένους αντίχειρες. Ο θάνατος του Σωκράτη.

Ο Αλέξανδρος καίει τη Θήβα, καίει την Περσέπολη. Ο Αλέξανδρος αφανίζει το έθνος των Κοσσαίων για να παρηγορηθεί για τον θάνατο του Ηφαιστίωνα: ο λεγόμενος «Ἡφαιστίωνος ἐναγισμὸς» (Πλουτάρχου Αλέξανδρος 72:4). Το σπίτι του Πινδάρου ανάμεσα στα ερείπια.

Το χριστεπώνυμο πλήθος υπό τον Κύριλλο Αλεξανδρείας λυντσάρει την Υπατία. Ο Θεοδόσιος σφάζει τον κοσμάκη στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και τον επιτιμά ο Αμβρόσιος. Μια από τις πολλές πυρπολήσεις της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Διωγμοί εθνικών και εκτοπισμός τους στην Ταυρίδα.

Ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος κάνει αυτό που του έβγαλε το όνομα Βουλγαροκτόνος, όταν δεν τυφλώνει αιχμαλώτους κτλ. Παλατινές («βυζαντινές») ίντριγκες και αστρολόγοι στο ιερόν Παλάτιον. Νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος.

Γεννάδιος Σχολάριος και Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής ασπάζονται ο ένας τον άλλο. Χωριά ολόκληρα στο ύστερο Βυζάντιο (αυτό που λέμε εμείς Βυζάντιο) ζουν στην εξαθλίωση που περιγράφει ο Θεοδωρίδης στο Δοξόμπους. Λάσπη και ζητιάνοι στους κάμπους της Μακεδονίας.

Φαναριώτες καλοζωισμένοι και χωρικοί χαμένοι κάπου στα Κράβαρα. Οθωμανική Λάρισα και Ορλωφικά. Ο θάνατος του Ρήγα στο κελλί του.

Η σφαγή («άλωση») της Τριπολιτσάς: η πρώτη ίσως εθνοκάθαρση του νεωτερικού κόσμου. Εμφύλιοι, Μαυροκορδάτοι και τα δάνεια της Αγγλίας. Ο Μπραήμης καταπνίγει την Επανάσταση. Όθωνας και ληστές. Ο Κολοκοτρώνης στο κελλί του.

Δέκα χρόνια πόλεμος: 1912-1922. Η σφαγή του Κιλκίς. Το ανάθεμα του Βενιζέλου. Ο ελληνικός στρατός σφάζει γυναικόπαιδα στη Μικρασία. Φλας στο ΦΕΚ του Ν. 2870/1922, που απαγόρευε τη μεταφορά τουρκόσπορων σκυλιών στην Ελλάδα. Η Σμύρνη καίγεται, κόσμος πέφτει στη θάλασσα.

ΕΟΝ. Δοσίλογοι, χίτες, χαφιέδες. Εβραίοι των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. Δεκεμβριανά. Σφαγή Μακρονήσου. Η Πείνα του 1941.

[Κάτι από τη δεκαετία του ’60, οτιδήποτε: υπάρχει πλούσιο υλικό βαρβαρότητας.]

Πολυτεχνείο. Πραξικόπημα κι Εισβολή στην Κύπρο. Χουντική φιέστα.

Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος. Δεκέμβριος 2008. Φεβρουάριος 2012. Ο Σαμαράς αντιμνημονιακός. Χρυσαυγίτες να σφάζουν και να σπάνε. Τρελό πάρτυ στη Μύκονο.

Η δαφνοστεφής Ελλάς ξαποσταίνει στο Olympus Plaza.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s