Έλληνες δημόσιοι διανοούμενοι

Αναρωτιέται ο Άρης Καλαντίδης:

«Πώς καταλήξαμε να έχουμε ως δημόσιους διανοούμενους τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, τον Στέλιο Ράμφο, τον Ματθαίο Γιωσαφάτ και την Μαρία Ευθυμίου μου λέει κανείς;»

Η ερώτηση μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, έστω και αν η λίστα μάλλον είναι ελλιπής. Ας πιάσουμε έναν έναν όσους αναφέρει, σχολιάζοντας όχι το επιστημονικό ή κλινικό τους έργο, όταν υπάρχει, αλλά τον δημόσιο λόγο τους.

Όλοι όσοι αναφέρονται επιβεβαιώνουν εν είδει αυθεντιών αυτά που ήδη νομίζουμε ότι ξέρουμε, όσα μας διδάσκει η ελληνική ιδεολογία και μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα:

Ο Μπαμπινιώτης κυκλοφορεί την αντίληψη ότι η ελληνική γλώσσα, ο πυρήνας της συγκρότησης του ελληνικού έθνους, έχει κάτι το ανώτερο, εξαιρετικό ή ιδιαίτερο ― πέρα από το ότι είναι μία από τις τρεις γλώσσες με την πιο μακραίωνη αδιάσπαστη γραπτή παράδοση παγκοσμίως. Στάνταρ ό,τι θα σας πει ο φιλόλογος εθνικόφρων γυμνασιάρχης.

Ο Ράμφος γιατί μετά τη δική του Παλινωδία (inside joke), που τον έστρεψε από την «Ανατολή» στη «Δύση», αναπαράγει κάθε είδους θυμοσοφία της γενιάς των λεγόμενων boomer: ψυχολογικοποίηση συμπεριφορών ως εκδηλώσεις «απωθημένων» (σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο), πίστη στον ατίθασο και απείθαρχο «εθνικό χαρακτήρα» μας, ισχυρισμοί ότι υστερούμε ή πάσχουμε λόγω της ιστορικογεωγραφικής θέσης μας κτλ. Μάλλον ό,τι θα σας πει ο τοπικός υφασμετέμπορας στους πάλαι καφενέδες.

Ο Γιωσαφάτ μάς λέει περίπου ότι οι ανάξιες μάνες βγάζουν προβληματικά παιδιά, με έμφαση στις μάνες που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τα παιδιά τους, που έχουν καριέρα, που δεν θηλάζουν κτλ. Η κατηγορία «προβληματικά» περιλαμβάνει από νευρωσικούς μέχρι ομοφυλόφιλους και από ανασφαλείς μέχρι ζωντοχήρες. Ό,τι λοιπόν θα σας πει ο υπερήλικας ιδιώτης γυναικολόγος που διάβασε Φρόυντ τη δεκαετία του ’60 σε έκδοση Δαρεμά.

Η Ευθυμίου συντηρεί την αντίληψη της ιστορίας ως ενός μεγάλου και συναρπαστικού παραμυθιού, μιας αφήγησης, το οποίο κινούν μεγάλες και πλατωνικές δυνάμεις και ο ουσιοκρατικά δοσμένος «χαρακτήρας» ανθρώπων, λαών, ολόκληρων εποχών. Ό,τι δηλαδή θα σας πει ο αυτοδίδακτος πρώην τμηματάρχης ιστοριοδίφης.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s