Γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα

Η Θάνατος του Γκάιμαν

Έχει ξαναγίνει της μόδας η κουβέντα για το πόσο συμφιλιωμένη με τον θάνατο είναι η λεγόμενη καθ’ ημάς Ανατολή, μια τερπνή φαντασιακή κατηγορία που καθρεφτίζει οριενταλιστικές φαντασιώσεις, στην οποία ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνεται η στερεοτυπική εικόνα που εμείς οι κατά βάθος Δυτικοί της καθ’ ημάς αυτής Ανατολής έχουμε για τους Ινδούς. Όλα αυτά σε αντίθεση με κάποια «Δύση» που κάνει Χαλογουίν και έχει κομψά νεκροταφεία κτλ.

Τέλος πάντων, ας μπούμε στο ψητό.

Πέντε ομάδες ανθρώπων είναι συμφιλιωμένες με τον θάνατο: οι αδαείς, όσοι είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών, οι καταιγιστικά θρησκόληπτοι, οι εντελώς δυστυχισμένοι και όσοι έχουνε χορτάσει τη ζωή.

Οι αδαείς δεν φοβούνται τον θάνατο γιατί είναι αδαείς. Δεν νιώθουν τον έρωτα, δεν καταλαβαίνουν συναισθήματα και δεν υποψιάζονται πώς να δουλεύει ο κόσμος και τι να είναι ψέμα και τι συλλογική απάτη. Εννοείται ότι δεν τους απασχολεί ο θάνατος: εξ ορισμού είμαστε συμφιλιωμένοι με κάτι που δεν μας απασχολεί, όπως π.χ. εγώ με το πρωτάθλημα βόλεϊ.

Όσοι είναι υπό την επήρεια, έστω κι αλκοόλ, ω μα δεν είναι αυτοί ιδανικοί ήρωες; Δεν χρειάζεσαι τζούρες για να γίνεις ασασίνος; Δεν σε καθιστούν ατρόμητο φονιά αλλά και πρόθυμο σφάγιο τα κρυσταλάκια; Άλλοτε δεν χρειάζεται καν κάποια ψυχοτρόπος ουσία, αρκεί αυτό το φτηνό υποκατάστατο καύλας που λέγεται πολεμικό ιδεώδες. Αιματηρές αηδίες για ανθρώπους που είτε εξανδραποδίστηκαν νωρίς είτε επιθυμούν την έκσταση του αίματος αντί οργασμών και χαράς.

Οι θρησκόληπτοι; Ε αυτοί περιμένουν να τελειώσει η πρόβα να πάνε να παίξουν στη σκηνή της αιωνιότητας τη στατική και ατελεύτητη παράσταση της ένωσης με κάποιο υπερβατικό θείο, λες κι η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει οτιδήποτε έστω και δύο τάξεις μεγέθους πιο δυνατό από την ίδια ― πολλώ μάλλον ένα απόλυτο κι υπερβατικό ον και τη μέθεξη μαζί του.

Οι εντελώς δυστυχισμένοι. Εδώ σιωπώ γεμάτος θλίψη και σεβασμό: όταν η ζωή σου είναι χειρότερη από την εκμηδένιση, ιδίως όταν είναι μόνο πόνος, δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει τίποτε.

Όσοι έχουν χορτάσει τη ζωή; Πόσοι είναι; Και στα δικά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s