Σημασία έχει να μην τον παίρνεις

Κάτι που είναι γνωστό, σχεδόν κοινότοπο, σε όσους ασχολούνται με την Κοινωνική Θεωρία αλλά μάλλον όχι σε πολλά μέλη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος είναι και το εξής: αν είσαι άντρας, παραδοσιακά το στίγμα δεν είναι να πηγαίνεις με άντρες, αλλά να τον παίρνεις.

Ναι, το θέτω με όρους καφενείου και γυναικείων ψιθύρων στην κουζίνα, με όρους ενός αξιακού συστήματος που ονομάζω αγροτοποιμενικό και που κάθε άλλο έχει πεθάνει: ίσα ίσα το αξιακό αυτό σύστημα π.χ. δικαιολογεί και εξορθολογίζει τις γυναικοκτονίες του καιρού μας.

Θυμάμαι όταν ήμουν Γ’ Λυκείου το 1990 κάποιος στο φροντιστήριο είχε πει ότι ο Κεμάλ ήταν αδερφή. «Όχι, ίσα ίσα», τον διέκοψε ο συμπαθέστατος το πολύ τριαντάρης αλλά ήδη μπαρμπαριστερός καθηγητής, «ο Κεμάλ ήταν υπεράντρας». Επειδή σε αθηναϊκό φροντιστήριο τότε δεν έλεγες «πήδαγε», μας εξήγησε με τις κατάλληλες περιφράσεις ότι πήδαγε και γυναίκες και άντρες. Ο Κεμάλ σαφώς δεν τον έπαιρνε λοιπόν, όλα κι όλα.

Με είχε ξενίσει πολύ αυτό. Δηλαδή κάποιος με διαθέσεις όπως αυτή που τότε διαισθανόμουν ότι θα μπορούσε να είναι η δική μου ερωτική διάθεση όχι μόνο δεν είναι αδερφή, αλλά χαρακτηρίζεται ως υπεράντρας. Και μάλιστα άντρας σαν τον Κεμάλ, που ήταν και ομορφάντρας, αντίθετα με εμένα που ήμουν σαν ευχούλης με αφάνα.

Βεβαίως τότε είχαμε Πέτρο Κωστόπουλο στην Ελλάδα και ήταν γενικώς τρομερό κι απαράδεκτο να είσαι άντρας και να μη σε καυλώνουν οι γυναίκες, πρόβλημα που πάντως δεν είχα. Βεβαίως δεν μας πέρναγε τότε από το μυαλό ότι οι περισσότεροι μπάι άντρες δεν είναι κομπρεσέρ που απλώς στοκάρουν τρύπες (κάτι που ήταν οκέι όμως), ούτε ότι πολλοί στρέιτ άντρες θέλουν να τον παίρνουν από γυναίκες (κάτι που δεν ήταν οκέι).

Πολλά σημερινά δεκαφτάχρονα παιδιά θα ρίξουν άφθονο γέλιο με την απλοϊκότητα και τη μονολιθικότητα, την ανόθευτη καφρίλα, του πώς σκεφτόμασταν τότε και με την πλήρη αφάνεια και απαξίωση του μπάι προσανατολισμού. Όμως έτσι ήταν. Και εν πολλοίς ακόμη έτσι είναι: αν είσαι άντρας το πρόβλημα είναι να τον παίρνεις, τα υπόλοιπα είναι γούστα. Όπως λέει κι ο τραμπούκος στο Πρόστιμο του Μπόγρη: «Γυναίκες και πούστηδες, τα δυο χειρότερα είδη».

Και τελικά τίποτε από αυτά δεν είναι αστείο: είτε είσαι γυναίκα κι απαξιώνεσαι ή ξεφτιλίζεσαι επειδή τον παίρνεις ενώ άμα λάχει σε σκοτώνουν επειδή τον παίρνεις όσο θες· είτε είσαι άντρας και ζεις στη χλεύη επειδή τον παίρνεις· είτε είσαι μη-δυαδικό άτομο οπότε, «δεν μπορεί θα τον παίρνεις».

Όσο κι αν γελάτε οι των ψυχαναλυτικών και συναφών προσεγγίσεων, σημασία έχει να απαλλαγούμε από τη φρεναπάτη ότι ο φαλλός είναι όπλο και η διείσδυση βία. Θέλω να πω, τι διάολο, κανείς και καμμιά από δαύτους δεν έχει χύσει έτσι στη ζωή του;

4 σκέψεις σχετικά με το “Σημασία έχει να μην τον παίρνεις

  1. Δεν ξέρω αν το timing του άρθρου είναι τυχαίο, αλλά σήμερα διάβασα την είδηση για τον πατέρα στην Ελλάδα που αυτοκτόνησε λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας όταν διέρρευσε εκδικητικό πορνό του γκέι γιου του [1].

    Να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι το πώς κάνει σεξ στο βίντεο ο γιος έχει σημασία εκτός μόνο αν ήταν επίσης γνωστό ότι ήταν όντως περίπτωση «διεκπεραιωτή γεμίσματος τρυπών» όπως ο Κεμάλ κατά τον καθηγητή στο φροντιστήριο (αποκλειστικά ενεργητικός αμφισεξουαλικός που σχέσεις κάνει όμως μόνο με γυναίκες, με πιο σύγχρονους όρους). Αν *ερωτεύεται* άντρες ο γιος της είδησης, δεν νομίζω ο πατέρας να κατάφερνε να διαχειριστεί την κοινωνική κακοποίηση καλύτερα αν ο γιος ήταν «pure top», ούτε και οι γείτονες θα ήταν λιγότερο μαλάκες σε αυτή την περίπτωση.

    [1] https://www.in.gr/2022/02/16/greece/dodekanisa-pateras-aytoktonise-apo-ntropi-gia-vinteo-tou-giou-tou-allon-andra

    Μου αρέσει!

    1. Καθόλου τυχαία η συγκυρία αλλά δεν ήθελα να μιλήσω για κάτι τόσο σπαρακτικό άμεσα, ενώ δεν ξέρω (κι ούτε θέλω να ξέρω) τι έδειχνε το βίντεο. Πάντως από ένα βίντεο δεν μπορεί να φανεί ποιο φύλο ερωτεύεσαι ή με ποιο φύλο κάνεις σχέσεις κτλ. Και πάλι, μόνον εικασίες κάνουμε.

      Αρέσει σε 1 άτομο

      1. > Και πάλι, μόνον εικασίες κάνουμε.

        Έχεις δίκιο. Η είδηση μου έφερε αρκετή αναστάτωση και νομίζω ότι πλέον οι σκέψεις μου ξεπέρασαν τα δεδομένα της υπόθεσης (η ψυχολογική προβολή δεν ξέρω, νομίζω είναι ξεπερασμένη από στην σύγχρονη ψυχολογία, αλλά κάτι τέτοιο μ’ έπιασε).

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s