Από το μέλλον

mavrolivadi
Από το αριστουργηματικό Μαύρο Λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη.

Καλό απόγευμα, άνθρωποι του 21ου.

Ξέρουμε ότι δεν σας θέλγει ιδιαιτέρως να σας αποκαλούμε απλά και μόνον ανθρώπους, γνωρίζουμε καλά την εποχή σας και έχουμε κατανοήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον πολιτισμό σας, πολιτισμό που επιβιώνει ακόμα ως ασυνάρτητα και συγκεχυμένα ψηφιακά ίχνη, ή μάλλον ένα χαοτικό κουβάρι ψηφιακών ιχνών αστρικών διαστάσεων, και ως μνημεία υλικού πολιτισμού. Το μήνυμα αυτό ταξίδεψε αντίστροφα στον χρόνο για να σας βρει, ή μάλλον θα ταξιδέψει βλέποντάς το από τη δική σας τοποθεσία στον χρόνο, όμως ο τρόπος που αυτό έγινε και θα γίνει σάς είναι οριακά κατανοητός και μόνο: τι θα καταλάβαινε ο Γαλιλαίος από τους υπολογιστές σας;

Όπως είχαν επισημάνει κάποιοι στις μέρες σας, όχι πολλοί, η εποχή σας βρίσκεται κοινωνικά στον προηγούμενο αιώνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χιλιετίες πίσω· πολιτικά και κοινωνικά η εποχή σας βρίσκεται σε μια κατάσταση που ακόμα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε, αφού φαντάζει δυσανάλογα πρωτόγονη και βαρβαρική (ναι, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) σε σχέση με την τεχνική σας πρόοδο.

Σας προειδοποιούμε ότι οκτώ αιώνες μετά την εποχή σας δεν ασχολούμαστε πλέον με την ανθρώπινη φύση ως σημεία ντετερμινιστικής πάκτωσης αλλά ως πεδία δυνατοτήτων. Συνεπώς προσπαθούμε να χτίζουμε τις κοινωνίες και τους εαυτούς μας με ρυθμούς όχι πολύ βραδύτερους από αυτούς που φτιάχνουμε τεχνολογία ― αντίθετα με την απογοητευτική δική σας επίδοση σε αυτόν τον τομέα που λίγο έλειψε να πληρώσουμε με την επιβίωσή μας. Με άλλα λόγια, δεν μαλώνουμε πια για το κατά πόσον οι τροφοσυλλέκτες ή, ο μη γένοιτο, εσείς του 21ου αποτελείτε την τάχα γνήσια πραγμάτωση της ανθρώπινης φύσης, όπως εσείς πια δεν αλληλοσφάζεστε για το αν κάποιο μυθικό Ον είναι ομοούσιο ή ομοιούσιο με τον μυθικό Γεννήτορά Του ως τρόπο να ορίσετε τη θεωρία σας περί ανθρώπου.

Έχουμε πάψει και να αντικειμενικοποιούμε και να σνομπάρουμε την ανθρώπινη φύση εδώ και αιώνες και προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο με βάση αυτήν ακριβώς τη φύση. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα, για να χρησιμοποιήσουμε ένα σχήμα ρητορικό της δικής σας εποχής.

Η κοινωνική και πολιτική και πνευματική ανεπάρκειά σας σε σχέση με την τεχνολογία σας έπλασε στις αρχές του αιώνα σας τον δικό της μύθο. Μιλώντας με όρους που καταλαβαίνετε, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τους ήρωες, οι αρχαίοι Ινδοί τους γιόγκι, η μεσαιωνική Χριστιανοσύνη τους ιππότες κι ο ρομαντικός καπιταλισμός τον μοναχικό εξερευνητή, πολεμιστή, επιχειρηματία. Ο δικός σας μύθος δεν είναι ανθρωπότυπος, είναι η συντέλεια ― και το ξέρετε.

Η κοινωνικοπολιτική και πνευματική καθυστέρησή σας σε σχέση με τον προηγμένο για τα μέτρα σας τεχνικό πολιτισμό πρώτα εκφράστηκε είτε ως ένα γλυκό ατομικιστικό όνειρο ή είτε ως μια αγελαία σύλληψη της κοινωνίας. Η δεύτερη απέτυχε παταγωδώς και ταχύτατα ενώ η άλλη ξεψυχούσε αργά και βασανιστικά δηλητηριάζοντας με το χνώτο της τα πάντα (σας προειδοποιούμε ότι τον 29ο αιώνα το ύφος μας κυμαίνεται από την αττική λιτότητα και την κλασική κινεζική υπαινικτικότητα μέχρι τη τζοϋσιανή σύγχυση, και από τη φλυαρία του Προυστ και της Μαχαμπαράτα και μέχρι κάθε λογής ασιανές και γαλλικανικές φλυαρίες).

Τότε βγάλατε τον άνθρωπο μπροστά από τα μάτια σας και καταπιαστήκατε με οράματα για το τέλος του κόσμου, καρτερώντας κατακλυσμούς, μετεωρίτες, πυρηνικούς πολέμους και μαζικούς εξαγελασμούς. Αναρωτιόσασταν τι είναι ο άνθρωπος μπροστά στο πυρηνικό όπλο, στις εκρήξεις ακτίνων γάμμα ή στον θερμικό θάνατο του σύμπαντος. Φαντασιωνόσασταν την ερήμωση του πλανήτη ωε σχεδόν λυτρωτικό γεγονός αλλά συνήθως με όρους μικροσεισμού, φαντασιωνόσασταν αφελείς και ανέφικτους διαπλανητικούς αποικισμούς ή προσδοκούσατε ορδές πεθαμένων να τρώνε τους ζωντανούς (ενώ μέσω της γεωργίας γίνεται το αντίθετο).

Η απουσία του τιμωρού Θεού (ο οποίος γνωρίζουμε πια με σχετική βεβαιότητα ότι πέθανε οριστικά το 1945 αν και παραμένει ακόμα και στις μέρες μας, στα 2810, ως συμβολική παρηγοριά και πεισιθάνατη ενασχόληση) σας τρέλαινε, έτσι ακαλλιέργητοι, αψήφιστοι και βάρβαροι που ήσασταν, ή μάλλον: που είστε. Μισήσατε τις πόλεις, το μεγάλο επίτευγμα των κοινών μας προγόνων, τις μισήσατε και σε επίπεδο ιδεολογίας και σε επίπεδο πραγματικό, καταστρέφοντάς τις παντοιοτρόπως και μετατρέποντάς τες σε δυστοπικούς ερειπιώνες και στις ταινίες σας και στην πράξη. Γνωρίζουμε ότι μόνον με όρους δυστοπίας μπορούσατε να μιλήσετε για το μέλλον σας, το παρελθόν μας, ανίδεοι και αδαείς και κριτικά αβασάνιστοι.

Παγώσατε μπροστά στο χάσμα μεταξύ πνευματικού και τεχνικού. Πάθατε ό,τι έπαθαν οι Αβορίγινες, που αποτάχθηκαν κάθε τεχνολογία μετά τη μαζική εξόντωση που επέφεραν στην Αυστραλία και ό,τι έπαθαν οι Κινέζοι όταν είχαν να διαλέξουν μεταξύ του τι τους προσέφερε η ναυτική τεχνολογία τους και της σταθερότητας του μονολιθικού κράτους τους.

Με δυο λόγια, μετά τους Αιγύπτιους, που ποτέ δεν αναρωτιέστε πώς ζούσαν ευτυχισμένοι και πολιτικά σταθεροί τόσους αιώνες, μέσα στη φοβική αλαζονεία σας, τα τεχνικά επιτεύγματα έφυγαν μπροστά και οι επιστήμες έμειναν πίσω, μαζί και κάθε τι πνευματικό, μαζί και οι θεωρίες σας για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτική οργάνωση. Μιλώντας για πολιτική οργάνωση, σκεφτήκαμε να σας εξηγήσουμε τη δική μας αλλά τι θα καταλάβαιναν οι Βίκινγκς από την Ελβετική Συνομοσπονδία; Πολλά αλλά όχι τα ουσιώδη.

Πολλοί ανάμεσά μας πάντως ισχυρίζονται ότι μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου συζητούσατε ακόμα τη χρησιμότητα της δουλείας ή διάφορους διαχωρισμούς βάσει φύλου, άλλοι θεωρούν κάτι τέτοιο τερατώδες και φρονούν ότι οι πηγές που μαρτυρούν τέτοιες στάσεις είναι μάλλον λογοτεχνικού ή βαθιά σαρκαστικού χαρακτήρα. Αν μπορείτε να μας διαφωτίσετε σε μια σειρά σχετικών θεμάτων, αφήστε παρακαλώ απαντήσεις (αν και γνωρίζουμε ποιος ελέγχει τη γνώση και ποια είναι η στάση σας απέναντί της στα 2019) ακολουθώντας τις κάτωθι οδηγίες.

Βαθιά μεσα από το μέλλον σας,

οι απόγονοί σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s